Magnesium en mentale gezondheid

In Nederland slikken enkele miljoenen mensen medicatie; antidepressiva, slaap- en kalmeringsmiddelen, antipsychotica of stimulerende middelen voor bijvoorbeeld ADHD.

De laatste tijd is er meer media aandacht voor de rol van supplementen ter ondersteuning van een optimale (mentale) gezondheid. In mijn praktijk begeleid ik mensen die willen afbouwen of die medicatie overwegen. Om beter te kunnen adviseren heb ik een opleiding orthomoleculaire suppletie gevolgd en heb geleerd dat voedingssupplementen een belangrijke rol kunnen spelen bij het ondersteunen van de mentale gezondheid.

Er zijn veel voedingssupplementen die van invloed kunnen zijn op je mentale gezondheid. Om er een aantal te noemen: 5-HTP, rhodiola, tryptofaan, ashwaganda en safraan zijn supplementen die je inmiddels bij de drogist kan kopen. Toch zijn niet alle voedingssupplementen - zoals bovenstaande - geschikt om zo maar te slikken. Een uitzondering hierop is magnesium.

Als je het slikken van magnesium overweegt, is het goed om stil te staan bij het feit dat er veel verschillende varianten zijn – met elk een eigen doeleinde. In deze nieuwsbrief ga ik daarom in op deze varianten en welke werking ze hebben.


Gevolgen van een magnesiumtekort

Magnesium is een essentieel mineraal dat een belangrijke rol speelt bij verschillende lichaamsfuncties, waaronder spier- en hersenfuncties.

Voor spieren is magnesium essentieel voor het reguleren van spiercontracties en -ontspanning. Het helpt bij het activeren van spiercellen en zorgt ervoor dat de spieren soepel kunnen bewegen. Daarnaast kan een tekort aan magnesium leiden tot spierkrampen en -zwakte.

Voor het brein is magnesium ook belangrijk omdat het betrokken is bij verschillende neurale processen, zoals de neurotransmitterafgifte en de bloed-hersenbarrière.

Magnesium speelt een rol bij het reguleren van stressreacties en kan helpen bij het verminderen van angst en depressie. Daarnaast kan een magnesiumtekort leiden tot slaapproblemen, omdat magnesium betrokken is bij de regulatie van melatonine, een hormoon dat de slaap reguleert.

Een magnesiumtekort kan verschillende klachten veroorzaken, waaronder:

·    Spierkrampen en spiertrekkingen

·    Vermoeidheid en zwakte

·    Hoofdpijn en migraine

·    Hartkloppingen en hartritmestoornissen

·    Misselijkheid en braken

·    Angst en depressie

·    Slaapproblemen

·    Verlaagde bloeddruk

·    Verlies van eetlust

·    Concentratieproblemen

·    Duizeligheid

·    Gevoelloosheid en tintelingen

·    Oorsuizen

Als je last hebt van stress of symptomen ervaart die hierboven zijn genoemd, is het mogelijk dat je onvoldoende magnesium uit voeding binnenkrijgt. In dat geval kan een magnesium supplement uitkomst bieden. Er zijn diverse soorten magnesium supplementen verkrijgbaar op de markt en het kan lastig zijn om een keuze te maken.

Hieronder meer informatie over de verschillende soorten magnesium supplementen die beschikbaar zijn.


Organische magnesiumsupplementen bevatten meestal minder magnesium dan anorganische supplementen, maar worden beter opgenomen in het lichaam vanwege hun hogere biologische beschikbaarheid. Dit betekent dat organisch gebonden magnesium gemakkelijker wordt opgenomen in de darmen en effectiever is in het ondersteunen van lichaamsfuncties. De best opneembare organische magnesiumverbindingen zijn:

Magnesium citraat

Magnesiumcitraat helpt bij het bevorderen van een gezonde spierfunctie, ondersteunt het energieniveau en draagt bij aan een normale werking van het zenuwstelsel. Het is vooral gunstig voor sporters, omdat het gemakkelijk door de weefsels en spieren wordt opgenomen.

Magnesium Bisglycinaat

Magnesiumbisglycinaat is essentieel voor ons zenuwstelsel en bevordert de mentale veerkracht en helderheid van geest. Is vooral werkzaam bij overprikkeling en concentratieproblemen. Effectief voor spierontspanning, slaap, stressvermindering en bij overprikkeling.

Magnesium Tauraat

Magnesiumtauraat vergemakkelijkt de doorgang van magnesium door de bloed-hersenbarrière, waardoor het gemakkelijker door de hersenen kan worden opgenomen. Verbetering van slaapkwaliteit, concentratie, nuttig bij overprikkeling en angst. Wordt goed opgenomen in de hersenen en daarom ook geschikt bij migraine.

Magnesium Malaat

Magnesium malaat wordt goed opgenomen door de spieren en ondersteunt een gezonde spierwerking. Ook ondersteunt deze magnesiumvorm bij vermoeidheid. Verbetering van spierfunctie, pijn- en vermoeidheidsvermindering bij fibromyalgie.

Wil je een advies meer afgestemd op jouw behoeftes? Maak dan een afspraak.

Vorige
Vorige

Bitter naar beter; Vergeving in traumaverwerking

Volgende
Volgende

Vroegkinderlijke traumatisering