Nieuwjaars voornemens met Atomic habits

Februari is net gestart, voor mij betekent dat het start van het moestuinseizoen, dit weekend ga ik de tuinbonen in de grond stoppen. Het is een klein klusje want met dit grijze natte weer is het nog niet zo aantrekkelijk om lang buiten te zijn. De wintermaanden vind ik altijd fijn, meer tijd voor zelfreflectie en lekker wat boeken van mijn leeslijst lezen.

De afgelopen weken heb ik heb het boek Atomic Habits van James Clear gelezen. Volgens het boek "Atomic Habits" is het creëren van nieuwe gewoonten een kwestie van consistentie en doorzettingsvermogen. Het boek stelt voor om nieuwe gewoonten te creëren door kleine veranderingen aan te brengen in ons dagelijks leven, die makkelijk vol te houden zijn.


Voor iedereen die aan zijn nieuwejaarsvoornemens is begonnen en mogelijk al weer zijn gestopt is dit een enorme aanrader. Ik doe nooit aan nieuwjaar voornemens, als ik iets wil veranderen bereid ik me daar goed op voor en dat kan op elk willekeurig moment in het jaar zijn. Een goede voorbereiding en babysteps zijn het meest succesvol als je een gedragsverandering tot stand wilt brengen.

Nieuwjaarsvoornemens mislukken vaak omdat ze te ambitieus zijn, niet realistisch, niet specifiek genoeg, of omdat ze niet genoeg verankerd zijn in de dagelijkse gewoontes. Mensen stellen vaak te hoge verwachtingen en geven zichzelf niet de tijd om veranderingen aan te brengen. Ook ontbreekt vaak de motivatie en discipline om het voornemen vol te houden. Het is belangrijk om realistische en haalbare doelen te stellen en deze op een systematische manier aan te pakken.

Om een nieuwe gewoonte te creëren, is het belangrijk om te weten wat je trigger is, wat je aanzet om die gewoonte uit te voeren. Door de trigger en de gewoonte te koppelen, creëer je een nieuwe automatische reactie.

Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Het creëren van een nieuwe gewoonte vergt tijd en doorzettingsvermogen. Niet te hard zijn voor jezelf en begrijpen dat fouten onderdeel zijn van het proces.

Een andere tip is om jouw nieuwe gewoonten te integreren in bestaande routines. Dit maakt het makkelijker om de gewoonte vol te houden en te integreren in ons dagelijks leven. Zo doe ik elke avond (het is dan donker) mijn squats en lunges als ik onze honden uitlaat. Het is voor mij zo’n automatisme geworden dat ik dit nooit vergeet.

Tot slot is het belangrijk om te blijven volhouden, zelfs wanneer het je zwaar valt. Consistentie is de sleutel tot succes. Wanneer je een nieuwe gewoonte eenmaal hebben geïntegreerd in ons dagelijks leven, zal het steeds makkelijker worden om deze vol te houden.

In samenvatting, volgens het boek "Atomic Habits" is het creëren van nieuwe gewoonten een kwestie van kleine veranderingen, het identificeren van onze triggers, realistische verwachtingen, integratie in onze bestaande routines en consistent volhouden.

Mocht je het moeilijk vinden om nieuwe gewoontes vol te houden of weet je niet wat je triggers zijn? Maak dan een afspraak met me.

Vorige
Vorige

"Trauma, stressregulatie en de polyvagaaltheorie

Volgende
Volgende

Toxische positiviteit