Waarom Jouw Waarde Niet Afhangt van Likes

Het is fijn om complimenten te krijgen, om te horen dat je gevoelens kloppen, dat je goed werk levert en dat mensen je waarderen.

Het is heel normaal dat je bevestiging zoekt bij anderen, zoals je ouders, partner, manager of vrienden. Maar sommige mensen zoeken te veel naar bevestiging van buitenaf. Ze hebben anderen nodig om zich goed te voelen. Als niemand zegt dat ze goed bezig zijn, beginnen ze aan zichzelf te twijfelen. Ze checken constant hun sociale media voor likes en reacties en vragen zich af wat ze waard zijn als anderen hen niet waarderen.

Te afhankelijk zijn van deze externe bevestiging kan je angstig of depressief maken. Een gebrek aan zelfvertrouwen kan zorgen voor meer fouten en concentratieproblemen. Kritiek voelt extra zwaar omdat de mening van anderen zo belangrijk voor je is.

Bevestiging geven betekent dat je laat zien dat je iemand begrijpt en accepteert, wat diegene ook voelt of denkt. Het betekent niet dat je het met alles eens bent. Het versterkt relaties en kan helpen onrustige gevoelens te verminderen. Begrepen en geaccepteerd worden door anderen is heel waardevol. Het is de lijm in veel relaties.

Zelfbevestiging

Zelfbevestiging of zelfvalidatie gaat over het accepteren van je eigen gedachten en gevoelens. Dat betekent niet dat je altijd gelooft wat je denkt of voelt. Soms heb je gedachten die niet kloppen met je waarden of met wat je echt vindt. En soms voel je dingen die eigenlijk niet terecht zijn. Als je jezelf kritiseert voor deze gedachten en gevoelens, maak je het alleen maar erger. Je mist ook belangrijke inzichten over jezelf.

Zelfinvalidatie

Zelfbevestiging is een krachtig hulpmiddel voor persoonlijke groei en zelfinzicht. Het gaat over het respectvol erkennen van je eigen gedachten en gevoelens. Deze acceptatie helpt je steviger in je schoenen te staan. Maar, deze positieve benadering kan omslaan als we onszelf gaan twijfelen. Zelfinvalidatie gebeurt wanneer we onze eigen emoties en gedachten kleineren, ontkennen of belachelijk maken. Dit kan heel schadelijk zijn voor je mentale gezondheid, het voedt twijfel en zelfkritiek.

De cyclus van invalidatie:

Emotie

Je beleeft een emotionele reactie, die wordt getriggerd door iets dat je meemaakt of waar je aan terugdenkt. Dit kan van alles zijn: van blijdschap bij goed nieuws tot verdriet bij een persoonlijk verlies. Deze emoties zijn natuurlijke, menselijke reacties op de ervaringen in ons leven.

Gestraft of afgewezen

Er komt een moment dat jouw uiting van emoties niet de acceptatie krijgt die je nodig hebt. Misschien zegt iemand dat je niet boos of verdrietig 'hoort' te zijn, of dat je overdrijft. Deze afwijzing kan van ouders, vrienden, partners, of zelfs collega's komen. Deze kritiek maakt dat je je onbegrepen en alleen voelt.

Versterkte overtuiging

Deze externe afwijzingen veranderen langzaam hoe je naar jezelf kijkt. Je begint te twijfelen aan de geldigheid van je gevoelens. Je gaat denken dat het probleem bij jou ligt, dat je emoties niet kloppen of dat je je anders zou moeten voelen dan je doet.

Onderdrukken

Als gevolg van deze versterkte overtuiging, begin je te werken aan het verbergen of negeren van je emoties. Je wilt niet opnieuw kritiek krijgen, dus je stopt met het delen van je gevoelens en probeert ze misschien zelfs te negeren. Dit kan een gevoel van ongemak of stress veroorzaken, omdat je niet authentiek bent naar jezelf of anderen toe.

Schuld en schaamte

Het consequent onderdrukken van je emoties leidt tot een vicieuze cirkel van schuld en schaamte. Je voelt je schuldig voor het überhaupt hebben van deze emoties, en je schaamt je voor jezelf omdat je 'zwak' zou zijn. Deze schuld en schaamte versterken de overtuiging dat je gevoelens onterecht zijn.

De cyclus voortzetten

Een logisch volgende stap is dat deze cyclus zichzelf blijft herhalen. De schuld en schaamte van stap 5 zorgen ervoor dat je nog meer op je hoede bent voor het tonen van emoties, waardoor de kans groter wordt dat je opnieuw gestraft of afgewezen wordt voor het uiten ervan. Dit versterkt de overtuiging dat je gevoelens niet juist zijn en het onderdrukken ervan blijft doorgaan, wat de cyclus van invalidatie in stand houdt.

Het doorbreken van deze cyclus vereist bewustwording en vaak de hulp van een professionele therapeut die je kan ondersteunen bij het herkennen en valideren van je eigen emoties.

Strategieën voor Effectieve Zelfvalidatie

Zelfreflectie:

Reserveer dagelijks tijd voor zelfreflectie. Gebruik een dagboek niet alleen voor het opschrijven van gedachten en emoties, maar ook om successen en verbeterpunten vast te leggen.

Analyseer hoe je reacties je helpen begrijpen wat voor jou belangrijk is. Reflecteren gaat over het erkennen van de emoties die je voelde, het uitzoeken wat deze gevoelens teweegbracht, en het herkennen van hoe je lichaam reageerde op die emoties. Beschrijf je innerlijke ervaringen aan jezelf achteraf om zeker te weten dat je begrijpt wat je voelt en waarom. Dit maakt het makkelijker om je gevoelens te begrijpen. Als je bijvoorbeeld onlangs van streek raakte, denk daar dan over na. Je zou iets kunnen zeggen als: "Ik voel me gekwetst en van streek, en dat begon gisteren toen mijn vriend de spot met me dreef."

Raad je gevoelens:

Raad je gevoelens als je het niet zeker weet. Het is oké als je niet altijd zeker weet wat je voelt, maar het is ook belangrijk om zoveel mogelijk tot de kern van de zaak te komen. Dus, als je niet goed weet hoe je je gevoelens moet omschrijven, gok dan naar beste kunnen. Let op de sensaties in je lichaam en welke reactie je wilt hebben om een gok te wagen. Bijvoorbeeld, je zou zoiets kunnen zeggen als: "Mijn maag keert om telkens als ik eraan denk om met mijn vriend te praten, dus ik denk dat ik bang ben om hem te confronteren.

Zelfcompassie:

Plan bewust momenten van zelfzorg. Dit kan variëren van meditatie en sport tot ontspannende activiteiten. Het idee is om jezelf dezelfde zorg en vriendelijkheid te bieden die je aan een vriend zou geven. Een belangrijk onderdeel van zelfcompassie is onthouden dat je niet je gevoelens bent, noch de dingen die je doet. Herinner jezelf eraan dat je gevoelens je niet definiëren; je kunt soms intense emoties ervaren, maar die gevoelens zullen nooit bepalen wie je bent. Emoties zijn tijdelijk en gaan uiteindelijk voorbij. Oefen met het zeggen van "Ik voel" in plaats van "Ik ben" wanneer je je gevoelens beschrijft, om te versterken dat ze je niet definiëren.

Erken je Uniekheid:

Sta stil bij wat jou uniek maakt, zoals je talenten en passies. Maak een lijst van dingen waar je trots op bent en eigenschappen die je aan jezelf waardeert. Dit helpt je zelfbeeld te versterken. Gebruik je persoonlijke geschiedenis om jezelf te bevestigen. Zelfbevestiging kan lastig zijn als je moeite hebt om in jezelf te geloven. Om dit tegen te gaan, denk terug aan momenten waarop je succesvol was, om jezelf te herinneren aan je ware capaciteiten. In sommige gevallen hoef je je zelfs geen succes te herinneren; simpelweg je gevoelens bekrachtigen door jezelf te herinneren aan een soortgelijke ervaring kan je al beter laten voelen. Bijvoorbeeld, je zou kunnen zeggen: "Het is begrijpelijk voor mij om bang te zijn voor confrontatie omdat mijn familie vroeger erg veel ruzie maakte."

Door bovenstaande strategieën te volgen, bouw je aan een basis van zelfliefde en zelfrespect dat je helpt om veerkrachtig te blijven in uitdagende tijden.

Bron:

Briñol, P., & Petty, R. E. (2022). Self-validation theory: An integrative framework for understanding when thoughts become consequential. Psychological Review, 129(2), 340–367 

Elke maand tips voor je mentale gezondheid in je mailbox?

Schijf je hier in.

Volgende
Volgende

Opbranden of Opladen? Keuzes Voor Meer Balans in Je Leven