Stress Loslaten: De Kracht van TRE

Een nieuw jaar met nieuwe kansen.

Ik begin graag met te zeggen dat ik nooit echt een fan ben geweest van nieuwjaar voornemens. In plaats daarvan vind ik het belangrijker om veranderingen aan te grijpen wanneer ik voel dat het nodig is, ongeacht het moment van het jaar. Het afgelopen jaar - en het komende jaar ga ik hier mee verder - ben ik bewust bezig geweest met een betere balans van in- en ontspanning. Zo mocht ik het afgelopen jaar kennis maken met benadering van welzijn die mijn leven ten positieve heeft veranderd: Tension Release Exercises, oftewel TRE.

Voordat ik TRE ontdekte had ik al ervaring met yoga en meditatie als manieren om de stress en spanning in mijn lichaam te verminderen. Hoewel dit zeker effectief was en is, bekroop me het gevoel dat er nog ergens iets ontbrak. Het was pas toen ik een TRE-workshop volgende ik de impact ervan op mijn algehele welzijn ten volle kon ervaren. TRE was voor mij een echte gamechanger, en het bleek een waardevolle aanvulling te zijn voor meer innerlijke rust.


Dit is waar Tension Release Exercises, kortweg TRE, een cruciale rol kunnen spelen.

TRE is een reeks oefeningen die speciaal zijn ontworpen om het lichaam te helpen 'los te laten'. Door middel van zachte, maar doeltreffende bewegingen en houdingen stimuleert TRE het natuurlijke trilmechanisme van ons lichaam. Dit trillen of schudden is een normale reactie die vaak wordt waargenomen bij dieren na een stressvolle gebeurtenis, en het helpt om diepgewortelde spanningen en vastgehouden emoties te ontladen.

Het mooie en fijne van TRE is dat het een zelfhulpmethode is. Je kan zelfstandig aan je herstel te werken, in je eigen tempo en binnen je eigen comfortzone. Dit is met name prettig voor degenen die moeite hebben met traditionele therapieën of die aanvullende benaderingen zoeken om zelfstandig hun herstel te ondersteunen.

Bij TRE draait het niet alleen om fysieke beweging, maar ook om het herstellen van de verbinding met je lichaam. Het helpt je bewust te worden van waar je spanning vasthoudt en hoe je die kunt loslaten.

TRE is voor iedereen die de negatieve effecten van stress, chronische spanning of trauma ervaart. Door TRE leer je hoe je op een natuurlijke manier jouw opgebouwde stress via het lichaam weer kunt loslaten.

Trauma is een complexe en ingrijpende ervaring die niet alleen onze geest, maar ook ons lichaam diepgaand beïnvloedt. Wanneer we traumatische gebeurtenissen doormaken, reageert ons lichaam op een instinctieve manier. Onze spieren spannen zich aan, onze ademhaling wordt oppervlakkiger en onze hersenen bereiden ons voor op vechten, vluchten of bevriezen. Dit alles is een natuurlijke reactie, bedoeld om ons te beschermen tegen dreigend gevaar.

Maar wat gebeurt er als deze reacties zich 'vastzetten' in ons lichaam? Dit is waar het lichamelijke aspect van trauma om de hoek komt kijken. Volgens Bessel van der Kolk, een bekende trauma-expert, worden de herinneringen en sensaties van trauma vaak opgeslagen in ons lichaam. Therapieën zijn niet altijd toereikend om deze diepgewortelde ervaringen te verwerken, omdat ze zich vooral richten op het praten over het trauma, terwijl ons lichaam zijn eigen 'geheugen' heeft waar fysieke sensaties en emoties kunnen blijven hangen, zelfs lang nadat de traumatische gebeurtenis voorbij is.

Deze vastgehouden spanning en emotionele belasting kunnen leiden tot een scala aan fysieke en psychologische problemen, zoals chronische pijn, angststoornissen, depressie en slaapproblemen. Het kan voelen alsof ons lichaam gevangen zit in een eindeloze herhaling van de traumatische gebeurtenis, zelfs als we bewust proberen vooruit te gaan.

Samenvattend: trauma laat diepe sporen na, zowel psychologisch als fysiek. Bessel van der Kolk benadrukt het belang van het erkennen van het lichamelijke aspect van trauma, en TRE biedt een effectieve en toegankelijke methode waarmee je zelf aan je herstel kunt werken.

Meer weten over TRE?

De TRE-workshop die ik heb gevolgd was bij Nanette Hagedoorn van Springcoaching. Voor meer info: https://springtrainingencoaching.nl of nanette@springcoach.nl.

Voor meer uitleg over TRE, klik dan hier voor een duidelijke uitleg op YouTube.

Heb jij het gevoel dat trauma of chronische stress een invloed heeft op jouw leven?

Maak dan een afspraak.

Met warme groet,

Monique

 Maak een afspraak   

Vorige
Vorige

Piekeren: Hoe Onderbreek Je de Eindeloze Gedachtestroom

Volgende
Volgende

Hoe je een trauma van je ouders kunt erven