Van Breaking News tot Breaking Point: de invloed van nieuws op je mentale gezondheid

In de huidige nieuwsvoorziening zijn berichten over oorlogen en conflicten aan de orde van de dag. Je kunt er haast niet aan ontsnappen: het is overal, op sociale media, in het journaal, en in de kranten. Hoewel het belangrijk is om geïnformeerd te blijven, is het goed om de impact van dit soort nieuws op je mentale welzijn niet te onderschatten.

Het negativiteits

vooroordeel

We hebben van nature de neiging om meer aandacht te besteden aan slecht nieuws dan aan goed nieuws. Deze psychologische bias staat bekend als "negativiteitsvooroordeel" of "negativity bias." Het houdt in dat we slechte gebeurtenissen en informatie sterker laten wegen dan positieve.

Deze bias heeft een evolutionaire oorsprong. Onze voorouders hielp het om alert te blijven voor mogelijke bedreigingen in de omgeving. Het was van belang om te overleven. Daarom werden negatieve prikkels, zoals roofdieren of voedselvergiftiging, sterker verankerd in ons brein.

Nu kan dit negativiteitsvooroordeel echter leiden tot overmatige aandacht voor slecht nieuws in de media. Het trekt onze aandacht, en kan ons beeld van de wereld vertekenen. We raken soms verstrikt in een vicieuze cirkel van negatieve berichtgeving, wat kan leiden tot stress en angst.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze neiging en ernaar te streven om een gebalanceerde kijk op de wereld te behouden. Het betekent niet dat je negatief nieuws moeten negeren, maar je moet je ervan bewust zijn dat het onze perceptie kan beïnvloeden. Je kunt proberen je aandacht bewust te richten op positieve gebeurtenissen en informatie om een evenwichtig beeld te behouden.

De effecten op je mentale gezondheid worden serieuzer wanneer de nieuwsconsumptie overmatig wordt en overgaat in wat vaak 'doomscrollen' wordt genoemd.

Doomscrollen is het eindeloos scrollen door negatief of deprimerend nieuws, vaak zonder duidelijk doel of einde. Deze gewoonte kan een negatieve invloed hebben op je mentale gezondheid. Het kan leiden tot een gevoel van angst en onrust, omdat je voortdurend wordt gebombardeerd met informatie die stressreacties oproept. Bovendien kan doomscrollen je kijk op de realiteit vertekenen, waardoor je een meer pessimistisch en negatief wereldbeeld ontwikkelt.

De continue stroom van alarmerende berichten kan je stresssysteem activeren, waardoor hormonen zoals cortisol vrijkomen. Op de lange termijn kan dit leiden tot een reeks gezondheidsproblemen, zowel mentaal als fysiek. Denk hierbij aan slaapproblemen, verhoogde bloeddruk, spijsverteringsklachten en zelfs symptomen van depressie en angst.

De optelsom van kleine gebeurtenissen

Het is dus niet zozeer het nieuws zelf dat schadelijk is, maar de manier waarop we het consumeren. De sleutel is om een evenwicht te vinden: blijf geïnformeerd, maar wees bewust van je consumptiepatronen en beperk doomscrollen om je mentale welzijn te beschermen. De continue blootstelling aan nieuws over oorlogen en conflicten is meer dan zomaar een bron van stress; het is een serieuze factor die op verschillende manieren inwerkt op onze mentale gezondheid.

Wat kun je dan doen om jezelf te beschermen zonder in een bubbel te leven?

Een goede start is het instellen van grenzen. Beperk de tijd die je besteedt aan het volgen van het nieuws en zorg voor voldoende afwisseling in de onderwerpen. Bespreek je gevoelens met vrienden, familie of professionals. Blijf fysiek actief, omdat lichaamsbeweging helpt bij het reguleren van stresshormonen. En last but not least, als het te veel wordt, schroom dan niet om professionele hulp te zoeken.

Een tweede tip die ik met je wil delen welke mij heeft geholpen, is het boek van Eckhart Tolle: De stilte spreekt. Eckhart Tolle beschrijft "The Art of Not Knowing", een begrip dat draait om het loslaten van de drang naar zekerheid en controle in ons leven. Eckhart Tolle legt uit meer te vertrouwen op ons innerlijke bewustzijn en intuïtie in plaats van krampachtig vast te houden aan overtuigingen en controle. Dit betekent niet dat we onwetend moeten zijn, maar eerder dat we bescheiden moeten zijn over wat we denken te weten.

Meer over The art of not knowing?

In "De Stilte Spreekt" legt Eckhart Tolle dat de geest vaak verstrikt raakt in constante gedachten en zorgen, wat leidt tot lijden en onrust. Het boek benadrukt het belang van het vinden van stilte en aanwezigheid in ons dagelijks leven.


Heb jij het gevoel dat het negatieve nieuws een invloed heeft op jouw leven?

Wil je meer tools om beter om te gaan met de impact van het negatieve nieuws?

Maak dan een afspraak.

Met warme groet,

Monique

 Maak een afspraak  

 



 

Vorige
Vorige

Hoe je een trauma van je ouders kunt erven

Volgende
Volgende

"Maar ik werd toch niet geslagen?"